Πείτε ΝΑΙ στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους!

Μάθετε περισσότερα για τα πολλαπλά θετικά οφέλη της εργασίας σε χώρους που συνδέονται με τη φύση.

Δεδομένου ότι περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας δουλεύοντας, είναι σημαντικό να εργαζόμαστε σε χώρους που προάγουν την ευτυχία, την υγεία και την παραγωγικότητα μας. H επαφή με τη φύση αναδεικνύει τον καλύτερο μας εαυτό! Οι χώροι εργασίας, εξωτερικοί ή εσωτερικοί που ενσωματώνουν στοιχεία της φύσης συμβάλλουν στην ευημερία των εργαζομένων, μειώνοντας τα ποσοστά ασθενειών και τις ορμόνες του στρες.

Τα ευεργετικά οφέλη της φύσης στον εργασιακό χώρο!

Η θετική επίδραση της φύσης είναι εμφανής όχι μόνο στο πώς αισθανόμαστε αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και αποδίδουμε. Το να βρισκόμαστε μέσα και γύρω από τη φύση μπορεί πραγματικά να μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ανάμεσα στα δέντρα βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, τις δεξιότητες προσοχής, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον η αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος ενεργοποιεί τις συνάψεις του εγκεφάλου για δημιουργική σκέψη, επιτρέποντας σε αποκλίνουσες ή αυθόρμητες ιδέες να ευδοκιμήσουν και να οδηγήσουν σε καινοτόμες λύσεις.

Όταν επιλέγουμε ένα χώρο εργασίας, συχνά αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που μας επιτρέπουν να προσαρμόσουμε το χώρο στις προτιμήσεις μας και στον τρόπο που σκοπεύουμε να εργαστούμε. Ορισμένες δραστηριότητες επίσης, μπορεί να μην απαιτούν συγκεκριμένο “χώρο”. Για παράδειγμα, μια δυαδική συνάντηση όπου δεν χρειάζεστε οθόνη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα τοπικό πάρκο. Μια κλήση διάσκεψης όπου είμαστε σε σίγαση, θα μπορούσε ακόμη και να ληφθεί έξω – σε ένα πάρκο, σε ένα προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον ή στην παραλία, αξιοποιώντας σύγχρονους τρόπους τηλεπικοινωνίας.

Ενσωματώνοντας φυσικά στοιχεία στους εσωτερικούς χώρους!

Ενώ η ιδέα της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι εφικτή, δεν είναι πάντα ρεαλιστική. Οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν διαφορετικές ανάγκες σε ότι έχει να κάνει με το χώρο διεξαγωγής τους και όλες οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να προσφέρουν εξωτερικούς χώρους εργασίας. Πάντα όμως θα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ενσωματώσετε στο εργασιακό σας περιβάλλον τα οφέλη της φύσης ενώ δεν είστε πραγματικά έξω!

  • Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά! Με αυτό τον τρόπο ο φυσικός αέρας ρέει εσωτερικά και παράλληλα προστίθεται φυσική ακουστική στον χώρο.
  • Τοποθετήστε τα γραφεία κοντά στα παράθυρα! Μόλις 13-15 λεπτά έκθεσης στο φυσικό φως αρκούν για να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ενδορφινών ή «ορμονών της ευτυχίας».
  • Η συνεχής χρήση υπολογιστών δυσκολεύει τη συγκέντρωση, ενώ η αλλαγή παραστάσεων βοηθά στην χαλάρωση και στην αποδοτικότητα. Τοποθετώντας τα γραφεία κοντά στα παράθυρα, ώστε να βλέπετε προς τα έξω, θα ξεκουράσετε εύκολα το βλέμμα σας και θα μείνετε παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ενσωματώστε αληθινά φυτά! Έτσι ανανεώνεται ο αέρας και μειώνονται τα επίπεδα του άγχους.

Πηγή: Haworth

BACK
TO TOP