Ο χώρος μέσα στον οποίον εργαζόμαστε καθημερινά έχει σοβαρό αντίκτυπο στην σωματική και πνευματική υγεία μας. Οι εταιρίες που επανασχεδιάζουν τους εργασιακούς χώρους έτσι ώστε να προάγουν την υγεία και την ευεξία, παρατηρούν θετικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Από την βελτίωση της διάθεσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, μέχρι και την ενίσχυση της συνεργασίας και την αίσθηση της αποδοχής κι ασφάλειας.
Έχει προβλεφθεί ότι μέχρι το 2030, το 60% των ανθρώπων θα ζουν πλέον στα αστικά κέντρα. Αυτό δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν στην διαρρύθμιση γραφειακών χώρων όπου οι ιδέες που γεννιούνται αφορούν τη ψυχική ηρεμία, την άνεση και την εγρήγορση με απώτερο σκοπό ο άνθρωπος να αισθάνεται ότι δουλεύει κοντά στη φύση.
Εμπλουτίστε τον χώρο με φυτά και φυσικό φως!
Το βιοφιλικό design λαμβάνει υπόψιν την εκ φύσεως αναζήτηση του ανθρώπου να συνδεθεί με το περιβάλλον και με άλλα όντα, κι αυτές οι συνδέσεις βελτιώνουν την υγεία του. Πολυάριθμες μελέτες δηλώνουν ότι το φυσικό φως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαρρύθμιση ενός εργασιακού χώρου, και οι εργαζόμενοι με φυτά στην εργασία τους βιώνουν μείωση στα επίπεδα του άγχους από 30% μέχρι 60%. Το φυσικό φως επιδρά άμεσα στην πνευματική υγεία του ατόμου, τόσο πολύ που οι γιατροί συνιστούν τετράωρη, τουλάχιστον, έκθεση στον ήλιο καθημερινώς. Κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι το φως ενεργοποιεί τις ορμόνες, και συγκεκριμένα την σεροτονίνη, η οποία βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης. Η έλλειψη σεροτονίνης, όπως είναι ευρέως γνωστό, οδηγεί σε εποχιακή κατάθλιψη.
Η βιοφιλία επιτυγχάνεται μέσω της ενσωμάτωσης φυσικών υλικών, μοτίβων και φυτών στον εργασιακό χώρο, φέρνοντας μια φυσική κομψότητα που συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική και πνευματική υγεία των ανθρώπων. Στοιχεία όπως ο καθαρός αέρας, φυσικό φως, νερό, ακουστική άνεση και οσμές, διεγείρουν όλες τις αισθήσεις. Αυτή η σύνδεση με τη φύση επιτυγχάνεται με φυτά εσωτερικού χώρου, κήπους και δεντρόκηπους, σιντριβάνια, επιτοίχιες συνθέσεις, διαμορφωμένες βεράντες και ανακυκλώσιμα υλικά όπου μπορούν να πραγματωθούν όμορφα στον χώρο. Αν και μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να πραγματοποιηθούν φυσικές λύσεις, οι αρχιτέκτονες προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους ενσωμάτωσης της φύσης. Σχήματα, υφάσματα και χρώματα εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον συνδυάζονται με φυτά, όχι μόνο για να διακοσμήσουν τον χώρο αλλά και να τον κάνουν πιο ανθρώπινο και φωτεινό.
Όπως η πιστοποίηση LEED αξιολογεί την βιωσιμότητα της εταιρίας, μέσω της αποτελεσματικής ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα του αέρα και του φωτός, σωστή θερμοκρασία κι ακουστική άνεση, έτσι και η βιοφιλία ή τα υλικά εξετάζονται από το WELL. Ένα πολύτιμο εργαλείο που εστιάζει στην ευεξία των ανθρώπων και πιστοποιεί ένα υγιεινό και συνδεδεμένο με τη φύση εργασιακό περιβάλλον. Το 60 με 70% της υγείας του ανθρώπου καθορίζεται από το περιβάλλον, και αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος περνά το 90% του χρόνου του σε κλειστούς χώρους, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία χώρων που προάγουν την καλή διάθεση, βελτιώνουν την υγεία και μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση.
Φωτογραφικό υλικό: Haworth, Arper, BuzziSpace, Mikomax Smart Office