Proxemics, σημειολογία της απόστασης: Πώς επηρεάζει ο χώρος τον τρόπο που εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε;

Μάθετε περισσότερα για το πώς η σημειολογία της απόστασης (proxemics) επηρεάζει τον χώρο εργασίας, καθώς επίσης την άνεση και την ευημερία των εργαζομένων.

Proxemics (σημειολογία της απόστασης), ονομάζεται η μελέτη της ανθρώπινης χρήσης του χώρου και των επιπτώσεων που έχει η πυκνότητα του πληθυσμού στη συμπεριφορά, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ο όρος επινοήθηκε από τον ανθρωπολόγο Edward T. Hall, ο οποίος διεξήγαγε εκτενή έρευνα σχετικά με τη χρήση του χώρου από τους ανθρώπους και τον κατηγοριοποίησε σε τέσσερις τύπους: δημόσια απόσταση (public distance), κοινωνική απόσταση (social distance), προσωπική απόσταση (personal space) και απόσταση οικειότητας (intimate space).

Ο Beck Johnson, Senior Research Specialist του Haworth Human Performance Lab, τους εξηγεί λεπτομερώς. Διευκρινίζει ότι η πραγματική διαφοροποίηση στην απόσταση μεταξύ αυτών των χώρων βασίζεται στη κουλτούρα κάθε λαού / περιοχής, ενώ περιγράφει πώς η σημειολογία της απόστασης (proxemics) επηρεάζει τον χώρο εργασίας, καθώς επίσης την άνεση και την ευημερία των εργαζομένων.

Διαβάστε το άρθρο εδώ!

BACK
TO TOP