Αξιοποιώντας το φως: 3 τρόποι με τους οποίους ο φωτισμός επηρεάζει την ευημερία των εργαζομένων

Ο σωστός φωτισμός στον χώρο που εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικός, καθώς μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωση, την απόδοση, αλλά και την σωματική μας υγεία.

Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας μας είναι οι συνθήκες φωτισμού που επικρατούν καθημερινά στο περιβάλλον. Ο σωστός φωτισμός στον χώρο που εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικός, καθώς μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωση, την απόδοση, αλλά και την σωματική μας υγεία.

Ο έλεγχος του φωτισμού βελτιώνει την εργασιακή απόδοση

Οι σκιές στον χώρο, ο έντονος αλλά και ο αμυδρός φωτισμός επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ o σωστός φωτισμός μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των ανθρώπων έως και 20%. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, η πολύωρη παρουσία μας σε χώρους με χαμηλό φωτισμό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την μνήμη μας. Αντίθετα, με τον κατάλληλο φωτισμό, αυξάνεται η πνευματική οξύτητα, η ζωτικότητα και η εγρήγορση, ενώ μειώνεται η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το φυσικό φως επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων

Το φυσικό φως έχει σημαντική επίδραση στους ανθρώπους. Ένα εργασιακό περιβάλλον με φυσικό φως βελτιώνει την ψυχική υγεία, βοηθά στη μείωση του στρες και ανεβάζει τη διάθεση. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους.
Τα παράθυρα που επιτρέπουν την διάχυση του φωτός αλλά και η διαμόρφωση της εσωτερικής διακόσμησης και επίπλωσης, προσφέρουν στους εργαζομένους τις ιδανικές συνθήκες όλο το χρόνο. Επίσης, αντικαθιστώντας τους εσωτερικούς τοίχους με κρυστάλλινα διαχωριστικά, το φυσικό φως διαχέεται περισσότερο στον χώρο εργασίας.

Ωστόσο, το έντονο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει λάμψεις και ανακλάσεις, οι οποίες δυσκολεύουν την ορατότητα και την εστίαση. Λύση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η ενσωμάτωση ρυθμιζόμενων στοιχείων, όπως περσίδες παραθύρων και κατασκευές εξωτερικού χώρου που σκιάζουν και διαχέουν το φυσικό φως.

Ο σωστός φωτισμός και καλή ακουστική ενισχύουν τη συγκέντρωση

Οι περισπασμοί από τους θορύβους συχνά επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων. Ο θόρυβος, ο οποίος είναι πηγή άγχους έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην συγκέντρωση των ανθρώπων αλλά και στην ψυχολογία τους.

Οι κατάλληλες εφαρμογές φωτισμού που ενσωματώνουν ηχοαπορροφητικές ιδιότητες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της ακουστικής, ενίσχυσης της συγκέντρωσης και μείωσης του στρες. Η προσθήκη ηχοαπορροφητικών φωτιστικών στο εργασιακό περιβάλλον ελαχιστοποιεί τους θορύβους προσφέροντας ακουστική άνεση, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι παραμένουν ήρεμοι και παραγωγικοί.

Πηγή: Haworth, Buzzispace

BACK
TO TOP