Πώς “ακούγεται” το γραφείο; Ελαφριά μουσική υπόκρουση, ομιλίες μεταξύ συναδέλφων, εκτυπωτές, ήχοι τηλεφώνου, ίσως μικροί περισπασμοί που οι περισσότεροι εργαζόμενοι αγνοούν. Αλλά πόσο μικροί είναι αυτοί οι περισπασμοί όταν πρέπει να συγκεντρωθούν;
Σύμφωνα με έρευνες, η προσοχή των εργαζομένων, κατά μέσο όρο, αποσπάται κάθε έντεκα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, οι περισπασμοί επηρεάζουν σημαντικά τον άνθρωπο σε πολλά επίπεδα, όπως είναι το ψυχολογικό, το γνωστικό και το συμπεριφορικό.
Έχουν ανακαλυφθεί αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ του θορύβου και των διαφόρων επιπτώσεων όπως η ενόχληση, το άγχος και η κατάθλιψη και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ηχητικό περιβάλλον έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευεξία των ανθρώπων
Η συγκέντρωση σε ένα θορυβώδες μέρος μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Η ανάγνωση και η γραφή περιλαμβάνουν εσωτερική φωνητική, τη φωνή μέσα στο κεφάλι και ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί ταυτόχρονα εσωτερικές και εξωτερικές φωνές.
Συμπεριφορικό
Η γρήγορη μουσική αυξάνει την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται εργασίες, ωστόσο, οδηγεί και μερικούς ανθρώπους στο να κάνουν περισσότερα λάθη. Η επίδραση της μουσικής στην απόδοση διαφέρει. Μερικοί άνθρωποι επιδεικνύουν καλύτερη συγκέντρωση και προσοχή, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η μουσική αποσπά την προσοχή όσο ο θόρυβος.
Η δύναμη της ακουστικής
Η σωστή ακουστική του εργασιακού χώρου θα επιτρέψει στους εργαζομένους να εστιάσουν στα καθήκοντα τους και να παραμείνουν παραγωγικοί. Από την άλλη πλευρά, ένα θορυβώδες γραφείο χωρίς την απαραίτητη ακουστική άνεση εμποδίζει την ευημερία και την απόδοση των εργαζομένων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες:
Όταν οι άνθρωποι ακούν κάποιον να μιλάει δίπλα τους ενώ διαβάζουν ή γράφουν, η παραγωγικότητά τους μπορεί να μειωθεί έως και 66%.
Ο θόρυβος ευθύνεται για το 71% όλων των περισπασμών στο χώρο εργασίας.
Οι φωνές άλλων ανθρώπων είναι η πιο αναφερόμενη πηγή απόσπασης της προσοχής στο γραφείο.
Το 70% των εργαζομένων αναφέρει ότι η αποδοτικότητά τους θα αυξανόταν αν ο χώρος εργασίας τους δεν ήταν τόσο θορυβώδης.
Το εργασιακό στρες των εργαζομένων σε συνθήκες υψηλού θορύβου είναι 55%.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία και η παραγωγικότητα στην εργασία, η ακουστική θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα στο σχεδιασμό του εργασιακού χώρου. Επιπλέον, όταν η ακουστική συνδυάζεται με ερεθίσματα όπως χρώματα, υφές, μυρωδιά και φως, ένα ευνοϊκότερο κλίμα για τον εργαζόμενο μπορεί να δημιουργηθεί.
Πηγή και φωτογραφικό υλικό: De Vorm