Πώς η ακουστική του χώρου επηρεάζει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση σε εργασιακούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί επιμελώς για βελτιστοποίηση της ακουστικής.

Ο δημιουργικός και συνεργατικός χαρακτήρας των νέων τρόπων εργασίας περιλαμβάνει ευέλικτους χώρους γραφείων, οι οποίοι αποτελούνται από ευέλικτους σταθμούς εργασίας και χαλαρούς χώρους συνεργασίας, ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και χαρακτηρίζονται από το βιοφιλικό σχεδιασμό τους. Ενώ αυτοί οι χώροι είναι οπτικά ιδιαίτερα ελκυστικοί, ένα σημαντικό ερώτημα είναι με ποιο τρόπο συνδυάζοντας χώρους συγκέντρωσης και συνεργασίας, διασφαλίζεται η απαραίτητη ακουστική άνεση.

Ακουστική άνεση στον χώρο εργασίας

Η ακουστική άνεση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων. Ανήκει σε μία από τις επτά κατηγορίες ευεξίας που ονομάζονται «έννοιες» (αέρας, νερό, διατροφή, φως, άνεση, φυσική και γνωστική κατάσταση) και καθορίζουν το επίπεδο υγείας και ευεξίας των ανθρώπων μέσα σε ένα κτιριακό περιβάλλον σύμφωνα με την αντίστοιχη πιστοποίηση του οργανισμού WELL.

Στους γραφειακούς χώρους, ο θόρυβος προέρχεται συνήθως από διάφορες πηγές, όπως είναι η εξωτερική ηχορύπανση από την κυκλοφορία στους δρόμους ή από κοντινές κατασκευαστικές εργασίες, από ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές και εκτυπωτές ή από τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού. Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία κακής ακουστικής και συχνής ή συνεχούς απόσπασης της προσοχής, είναι οι συνομιλίες. Όταν αποσπάται η προσοχή των εργαζόμενων τότε είναι λιγότερο παραγωγικοί, κάνουν περισσότερα λάθη, αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους και ως εκ τούτου αυξάνονται τα επίπεδα ευερεθιστότητας και άγχους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Wall Street Journal διαπιστώθηκε ότι όταν αποσπάται η προσοχή, μπορεί να χρειαστούν περίπου 23 λεπτά για να ανακτήσει ο μέσος εργαζόμενος τη συγκέντρωση του σε μια εργασία.

Η βελτιστοποίηση της ακουστικής στον χώρο εργασίας είναι εφικτή χωρίς συμβιβασμούς στο design!

Η αποτελεσματική ακουστική άνεση στο χώρο εργασίας πρέπει να αποτελεί μία από τις κυριότερες προτεραιότητες κάθε ομάδας σχεδιασμού, προκειμένου να δημιουργηθούν ακουστικά βελτιστοποιημένοι χώροι που εστιάζουν στην άνεση των ανθρώπων που τους χρησιμοποιούν. Ένας καλά ακουστικά σχεδιασμένος χώρος εργασίας θα κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο άνετα.

Καθώς ο σχεδιασμός των ανθρωποκεντρικών χώρων εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, οι μελέτες θα πρέπει να επικεντρώνονται στις τελευταίες προηγμένες λύσεις και τα ισχύοντα πρότυπα δόμησης που υποστηρίζουν την ακουστική βελτιστοποίηση. Τα σύγχρονα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για την βελτίωση της ακουστικής, δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα θέματα της αντήχησης, αλλά παράλληλα ενισχύουν και άλλες πτυχές των εσωτερικών χώρων, όπως είναι ο φωτισμός και η αισθητική.

Τα κλασσικά ηχοαπορροφητικά προϊόντα όπως panel οροφής ή τοίχου, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ακουστικής, είναι αποτελεσματικά χωρίς όμως να συμβάλλουν ιδιαίτερα στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις της δημιουργίας περιβαλλόντων με διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας στον ίδιο χώρο διατηρώντας ταυτόχρονα την αισθητική, αναπτύχθηκαν σύγχρονες και ενδιαφέρουσες λύσεις ηχοαπορρόφησης. Τα συστήματα φωτισμού, τα panel που διαχωρίζουν τις διάφορες ζώνες εργασίας, τα panel οροφής, με τα πιο κοινά να είναι της μορφής baffles και cloud, ή τα ακουστικά έπιπλα, είναι λύσεις που προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα: αντιμετωπίζουν τα θέματα θορύβου και αντήχησης και παράλληλα προσφέρουν μια ενιαία αισθητική.

Αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις

Αναζητώντας τη βέλτιστη λύση, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή του ακουστικού προβλήματος και να οριστεί ο τύπος του: 1) αντήχηση και ηχώ, 2) θόρυβος στο παρασκήνιο, 3) έλλειψη ιδιωτικότητας. Στους χώρους εργασίας στο 99% των περιπτώσεων, τα προβλήματα θορύβου οφείλονται στην αντήχηση αντί για την ηχώ.

Οι καταλληλότερες λύσεις για τη μείωση της μεταφοράς ήχου και θορύβου, αλλά και για την αντιμετώπιση της αντήχησης και της ηχούς, είναι τα ηχοαπορροφητικά panel και άλλα στοιχεία κατασκευασμένα από μαλακά, ηχοαπορροφητικά υλικά. Για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τον θόρυβο στο παρασκήνιο, υπάρχει μια ποικιλία ηχοαπορροφητικών επιλογών, από διαχωριστικά χώρων έως panel και φωτιστικά. Τα phone και meeting booths και τα αναρτώμενα ηχοαπορροφητικά panel οροφής προσφέρουν την ιδιωτικότητα που χρειάζεται σε χώρους ανοιχτής διάταξης, ενώ παράλληλα περιορίζουν την μεταφορά του ήχου. Φυσικά, η επιλογή της καταλληλότερης λύσης εξαρτάται πάντα από το είδος κάθε χώρου, π.χ. γραφεία ανοιχτής διάταξης, αίθουσα συσκέψεων, lobby, εστιατόριο κ.λπ.

Φωτογραφικό υλικό: Mikomax smart office, BuzziSpace

BACK
TO TOP